Gaming bliver en større del af børn og unges hverdag – her ser vi på de positive og negative effekter ved gaming, fra et perspektiv om mental sundhed
Gaming og mental sundhed: De positive og negative effekter
Gaming er på rekordtid blevet ekstremt populært, og det ser kun ud til at populariteten er støt stigende. Hvad enten det gælder sjove casino spil, som dem man f.eks. kan finde her; vulkanvegas, eller om det gælder fordybende strategispil, hæsblæsende skydespil – eller noget helt fjerde, så er der ingen vej uden om det: Gaming er blevet allemandseje, og det er kommet for at blive.
Men dette åbner samtidig også porten for både positive og negative effekter, for som med alt andet her i livet, så besidder gaming nemlig lidt af begge dele. I denne artikel vil vi forsøge at skildre nogle af de mere negative og positive effekter ved gaming, så du kan være bedre forberedt på den digitale legeplads.
Kan understøtte samarbejde og sociale relationer
Én af fordelene ved gaming er, at det forbinder folk på tværs af demografier. Når det handler om gaming, handler det ikke om, om du er rig eller fattig, er skilsmissebarn eller ej, eller om du bor i Danmark eller Djibouti.
Online gaming har en evne til at samle folk fra hele verden, og samle dem om ét fælles mål – nemlig at klare spillets missioner. Dette kan give grobunden for nogle overraskende robuste bekendtskaber, men det har også sin faldgrube.
Faldgruben er nemlig, at det er svært at sammenligne et online venskab, med et fysisk venskab man har med sine skolekammerater. Der er også det problem, at selvom det måske er let at få nye venner, kan man også hurtigt miste dem igen. Det kan være folk skifter servere, eller måske begynder at spille et helt andet spil.
Kan føre til problematisk spilleadfærd
Ligesom med alle andre ting i livet, er gaming en god ting – i moderate mængder. Problemet er dog at gaming typisk er en meget stærk underholdningsform, med flotte og indlevende historier, der for mange mennesker gør gaming til en langt mere interessant underholdningsform, end f.eks. læsning og TV serier.
Problemet her er, at det kan være svært at løsrive sig fra gamingens kløer – specielt hvis éns hverdag måske ikke har så meget indhold. Dette kan medføre at man bliver mere eller mindre isoleret, og at man i stedet foretrækker gamingens verden, frem for den fysiske verden. Dette kan potentielt set starte en nedadgående spiral, hvor man bliver mere og mere indelukket, og til sidst mister interessen for den fysiske verden.
Dette kan eksempelvis også være tilfældet når det kommer til gambling, hvor det relativt ofte sker, at man udvikler decideret spilleafhængighed, simpelthen fordi man keder sig i den “fysiske” verden. Derfor er det altid en god idé at tage nogle pauser undervejs, og sørge for at man også kommer ud og nyder den friske luft i ny og næ.
Kan afhjælpe stress og social angst
Flere mennesker end nogensinde før, har problemer med stress og social angst. Og hvis man har problemer med angst, kan det virke som en uoverskuelig opgave, at skulle engagere sig i sociale relationer – eller deltage til fester eller arrangementer.
Her kan gaming være en god idé, da du på denne måde relativt risikofrit kan opbygge nogle sociale relationer – du kan jo altid slukke igen, hvis det bliver for meget. Dermed kan man være med til at opbygge en “tolerance”, og på sigt blive klar til at indgå i mere meningsfyldte relationer.
I forhold til stress, kan gaming være et tveægget sværd. På den anden side kan gaming være med til at få dig til at slappe af, hvilket kan være en glimrende ting til at sænke stress. Grunden hertil er, at gaming i mange tilfælde vil kræve din fulde koncentration – og derfor bliver du simpelthen tvunget til ikke at tænke på arbejde, eller dine andre problemer.
Denne fordel er dog også gamingens problem – og her er vi igen tilbage til at det skal tages i moderate portioner. Hvis man begynder at bruge gaming som en flugt for ikke at håndtere sine problemer i det virkelige liv, kan man hurtigt komme ud på et skråplan.
På samme måde giver gaming måske ikke den afslapning man forventede, nemlig fordi man i langt de fleste spil er nødt til at “være på”, da man jo er en aktiv del af spillet.
Afsluttende tanker
Det er endnu for tidligt at vurdere det fulde omfang af gamings indvirkning på mental sundhed. Der er dog én ting der står helt fast; og det er, at det er nødvendigt med en åben og ærlig dialog omkring gaming, og hvad vi egentlig bruger gaming til. Man kan altså ikke med sikkerhed sige – som mange desværre mener – at gaming er en kilde til dårlig mental trivsel, og nogle går endda skridtet videre, og hævder at det direkte gør folk aggressive. Sandheden er at gaming er en kompleks størrelse, og at der er flere mekanismer i spil. Der er helt klart fordele ved gaming, men der kan også være ulemper, hvis man har et overdrevet forbrug.