Balancering af arbejde

Balancering af arbejde og privatliv i en tid med hjemmearbejde

Fjernarbejde tilbydes til flere og flere medarbejdere, og det kan i mange tilfælde være en stor fordel for medarbejderen. At kunne arbejde hjemmefra – f.eks. et par dage om ugen eller i nogle tilfælde fuld tid, kan blandt andet:

  • Spare timevis af transporttid;
  • Mindske fravær (særligt ved syge børn);
  • Øge medarbejdertrivslen.

Men der er dog også en bagside af medaljen. Hvor mange mennesker nyder at kunne arbejde hjemme, er der også nogle der har svært ved at få balancen til at fungere. Men bare rolig – hvis du tilhører den sidste gruppe, har vi nogle tips til dig, så du rent faktisk også kan få arbejdet, og ikke bare spille på Mr Bet hele dagen.

Vigtigheden af en fast rutine

Når man arbejder hjemmefra, kan det være svært at sætte en “grænse” for hvornår man arbejder, og hvornår man ikke gør. Dette kan føre til at man ikke er så produktiv som man plejer, eller omvendt – at man arbejder væsentligt mere end man egentlig er ansat til, hvilket gør at man “aldrig holder fri”. 

Hvis du har været vant til at have faste arbejdstider – som for eksempel 8-16, kan det være en god idé at holde fast i disse mødetidspunkter – selvom du arbejder hjemme. På denne måde kan du lettere holde styr på hvornår du reelt set har fri, og holde fri med god samvittighed.

Det kan også være en god idé at få opdelt din arbejdstid i segmenter, hvor dine kollegaer ved at de kan ringe hvis du har spørgsmål. På denne måde bliver det lettere for alle, at vide hvornår man kan kontakte medarbejdere der arbejder hjemme, og hvornår de skal have lov til at være i fred.

Skab en dedikeret arbejdsplads

Det kan være fristende at tage den bærbare computer ind til spisebordet eller sofaen, så man lige kan se lidt TV imens man arbejder. Men dette kan have en særdeles negativ indvirkning – både på produktiviteten, men også på måden du føler dig på, når du er hjemme.

Éns hjem er en privat sfære. Og derfor kan det være en god idé at man indretter et specielt hjørne – eller måske endda et helt rum hvis man kan – til éns hjemmearbejdsplads. På denne måde slipper man for at have papirer fra arbejdspladsen liggende på spisebordet, og det bliver generelt set nemmere at sætte en grænse mellem fritid og arbejdstid.

Det er også vigtigt ud fra et ergonomisk perspektiv. Det er meget usundt at sidde i den samme stilling hele dagen – og endnu mere usundt, hvis du ligger i sofaen med den bærbare. Her kan det være en god idé at investere i et ordentligt sæt kontormøbler til dit hjemmekontor.

I mange tilfælde kan man få tilskud fra sin arbejdsplads til at indkøbe disse møbler (men vær opmærksom på at du ofte vil blive beskattet af dette).

Husk pauser

Når man arbejder hjemmefra, risikerer man at blive tæppebombet af overspringshandlinger. Opvaskemaskinen bipper, vasketøjet er klar, og så videre. Og omvendt – når man har pause, og sidder og slapper af, kan det være en kollega ringer, eller der lige er en mail der tikker ind.

For at man kan være så produktiv som muligt, og for at man ikke er fuldstændig drænet når man har fri, er det vigtigt at tage hyppige pauser. For manges vedkommende kan det også være en fordel, at disse pauser ligger på fastlagte tidspunkter hver dag. På denne måde kan man sætte en skarp grænse mellem hvornår man har pause, og hvornår man skal arbejde.

Dette er vigtigt på arbejdspladsen, men i dén grad også vigtigt når man arbejder derhjemme, så man sikrer sig at man rent faktisk får holdt de pauser man skal, så man kan puste ud – og så man heller ikke ender med at gøre hytten forårsren i stedet for at overholde den der vigtige deadline chefen satte i mandags.

Forventningsafstem

En af de største stressfaktorer ved at arbejde hjemmefra, er hvordan det påvirker tilliden mellem ansat og arbejdsgiver. Mange arbejdsgivere har krav om at medarbejderen bruger overvågning software hvis de arbejder hjemme, så de kan kontrollere at medarbejderen rent faktisk arbejder.

Dette kan lyde negativt, men er omvendt også med til at sikre medarbejderen, da der altid kan refereres til forskellige tidspunkter, hvis chefen er utilfreds med medarbejderens indsats, og mistænker at medarbejderen snyder.

Uanset om din arbejdsplads har en sådan software eller ej, er det dog altid vigtigt at forventningsafstemme med chefen. Mange chefer tror også, at man, fordi man giver tilladelse til at de ansatte må arbejde hjemmefra, også har ret til at ringe i tide og utide – også uden for almindelig arbejdstid.

Nogle mennesker har det måske fint med dette, hvorimod andre absolut ikke har. Derfor er det vigtigt at man forventningsafstemmer dette, før man indgår en aftale om at arbejde hjemmefra. Ved at have forventningsafstemt det ordentligt fra starten af, undgår man konflikter og mistillid, der kan komme senere.